reede, august 12, 2005

Tahaks midagi tarka öelda...

Tõepoolest tahaks. Mitte öelda, aga pigem kirjutada. On selline imelik tuju. Kas ma peaksin praegu magama? Ma ei tea. Suvi on. Siis pole vahet. Nüüd kirjutasin küll täielikku jama. Lugesin Hanna blogi ja tahaks nüüd midagi arukat kirjutada. Aga ei saa. See ei tule iseenesest. Olgu, ma ütlen, et käisin täna raamatukogus. Varsti saan ühe raamatu äkki läbi ja siis võin sellest kirjutada. "Kõigest kaheksateist". Getter luges seda bussis. Alguses tundus imelik ja absurdne, aga tekitas huvi. Ühe lõigu kirjutan siia ümber. Selle eriti absurdse, mida teised ka bussis lugesid. Kokkuhoiu viimane piir. Ma tean, et olen roheline, aga seda raamatut lugedes tundub, et ma olen vägagi oranž. Punane mitte. Õnneks. Aga hambapastavahuga, mis on suust läbi käinud ma oma kaenlaaluseid küll raseerima ei hakkaks. Vot. Ja see polnud veel üldsegi absurdne, muide.

Keegi ja Mittekeegi

Mul on üks kassidega märkmik. Ühelt poolt valge, teiselt must. Selline Tiimari-jura. Aga seal sees oli selline jutt. Ma ei hakanud selles ühtki sõna ümber tegema. Las jääb originaal. Tahtsin küll muuta, aga sundisin end hambad ristis seda originaalset teksti trükkima. Ma ei hakka kommenteerima, see on lugejate asi. Ja muide, see on Turbuneemes kirjutatud. Turbuneeme loob häid mõtteid. Tõsiselt. Horvaatia reis tekitas ka väga palju ideid, küll ma varsti neid ka ellu viin. Kuus videot ootavad tegemist. Päris jama. Ei ole jama, tore on. Mulle meeldib. Aga ikkagi tahaks oma ideid rohkem ohjes hoida. Neid on liiga palju ning pidevalt hakkab uus vana lämmatama, nii et vanast ei jää mitte midagi alles ja siis ei viitsigi ma sellega tegeleda, sest uus on põnevam. Nojah.
Keegi ja Mittekeegi.

Keegi jäi seisma. Mittekeegi jäi ka seisma. Nad seisid vastamisi ning põrnitsesid teineteist.
"Tere," ütles Keegi, sest ta arvas, et kui ta on Keegi, siis peab ta kindlasti esimesena teretama. See oli tema meelest tähtis asi. Keegi-olemine tähendas midagi erilist, midagi suurt ja ülevat. Selle olemise juurde kuulus kindlasti selline ülioluline tegevus ja eesõigus nagu teretamine.
"Tere," vastas Mittekeegi ja puuris oma kurbade silmadega hoolikalt teist. Talle ei meeldinud Keegi. Keegi oli liialt ülespuhutud olekuga ja tähtsust täis.
"Ma arvasin, et olen siin maailmas üksi," lausus Keegi ja heitis justkui muuseas Mittekellelegi pahase pilgu, mis pidi väljendama pahameelt selle üle, et Mittekeegi temalt üksiolemise rõõmu ära võttis.
"Ma arvasin ka, et olen maailmas üksi," vastas Mittekeegi, kuid tema hääl ei olnud täis kibedust ja meelepaha. Tundus, et talle see täitsa sobis, et nad olid selles üksikus maailmas kahekesi. Siiamaani polnud kumbki kedagi teist kohanud, see oli nende esimene kokkupuude kellegi teisega ning kumbki ei osanud olla ega midagi ette võtta. Imestati, et saadi teise kõnest aru. Kummalisel kombel rääkisid mõlemad teisele arusaadavat juttu.
"Mida sa siis siin teed?" päris Keegi, kelle käes näis kogu aeg initsiatiiv olevat.
"Niisama olen," sõnas Mittekeegi vastuseks.
Ta ei mõistnud, miks teine üldse midagi sellist küsis. See oli ju nii ilmne. Või üritas ta lihtsalt vestlust arendada? Mittekellelgi polnud võimalust ka minevikust eelmistest kohtumistest abi otsida, sest ta polnud kellegagi enne kokku puutunud.
"Mis su nimi on?" proovis Mittekeegi vestlust üleval hoida. Kellelegi tuli see küsimus ootamatult. Ta ei oodanud teiselt algatust. Keegi arvas, et tema oli aktiivsem pool. Ta oli ju Keegi ja see tähendas midagi. Näiteks seda, et tema pidi vestlust juhtima, seda arendama, suunama. Tema oli see, kes pidi teravmeelsuste ja tabavate küsimustega lagedale tulema.
"Mina olen Keegi," ja laskmata teisel midagi vahele öelda, lisas ta kiirustades, "ja sina oled Mittekeegi! Sest kui mina olen Keegi, siis ei saa sinu nimi Keegi olla. Sa oled eba-Keegi, Mittekeegi. Sa pole mina, järelikult oled Mittekeegi, kui mina olen Keegi."
"Ma olen tõepoolest Mittekeegi," lausus Mittekeegi üllatavalt rahulikult.
"Meile kahele pole siin maailmas kohta! See on minu maailm, sest mina olin siin esimesena! See on isiksuste maailm! Nende maailm, kes on keegi! Mittekedagi pole siia vaja! Kui sa oled mittekeegi, siis ei saa sind ju ometi olemas olla! Sest kui Keegi ehk mina olen olemas ja kui sina oled minu vastand, siis sa ei tohi eksisteerida!"
Keegi lõpetas oma rahutu eksleva monoloogi ja jäi äreva, kuid võiduka näoga Mittekellelegi otsa vahtima.
"Sul on õigus," teatas Mittekeegi ja ühtäkki teda enam polnudki. Keegi oli taas üksi. Terves ilmas polnud kedagi teist. Kas oleks ta pidanud naeratama, sest teine talitas tema sõnade järgi või suu viltu kiskuma, sest ta oli jälle üksi? Keegi ei teadnud. Talle polnud keegi õpetanud ning enam ei olnudki kedagi, kes talle midagi selgeks teeks.

Pruun härgkonn või kuidas see oligi?

No Bullfrog Brown. Ma ei mäleta, mis tõlkeni me lõpuks jõudsime. Pruun härgkonn või konnhärg vist oli. 29. juulil ei olnud pooltki nii hea kontsert kui 30. juulil. Siis oli mu elu parim. Ma pole kunagi nii arust ära olnud. Kontserdi pärast täielikult arust ära. Maarja oli ka, ma polnudki nii üksi. Me läksime muusikast hulluks, tantsisime, vaheajal jooksime õues ringi, kuigi vihma sadas... Mina jooksin mäest üles-alla. Mina ostsin plaadi, Maarjal oli see juba eelmisest õhtust... Teatris olin kaheni. Kontsert lõppes ühe paiku. Ja Gavin oli ka seal. Äge. Ja tema vend, kes rääkis, et "European women suck, but estonian women are cool" ja tema sõber. Mõtlesin mitu korda, et kunagi võiks koju minna. Telefon oli kantoras. Minust eemal. Siis, kui Marelle millalgi koju läks ja mulle kibestunud mutikese hääletoonil ütles, et minu issike helistas mulle kolm korda ja et helistagu ma tagasi, kui ei taha tema moodi lõpetada... Mõtlesin tõepoolest, et käi persse, ära riku ära. Noogutasin ägedalt ja ta läks lõpuks koju. Ma tean, et oleks ise ka kiiremini sinna pidanud minema. Mul oli ikka päris suva, et kell kuus läks kooli eest buss. Horvaatiasse. Kaheni olin seal, siis hakkas mõistus tagasi tulema. Nii hea oli ju Alar Kriisa kõrval istuda, täiskasvanute kambas... Ja see Mihkel (a la 30-aastane?) tegi nii naljakat tantsu. Rahvas oli arust ära. Pidu läks käima. Reedel ei läinud. Aga siis oli laval sada erinevat esinejate kombinatsiooni. Gavin, Bullfrog Brown, Andre, kõik said koos kuidagi oldud. Aga laupäeval või siis juba pühapäeva esimestel tundidel astus Gavini vend esimest korda koos temaga lavale. Ahhh, see oli hea öö. Ja Marelle oli veel see, kes kuulutas, et hakkab pidu panema. Kellel siis särk lõppude lõpuks märg oli, ah? Raske arvata?

Tsuhh-tsuhh, sõidame?

Jah, ma olen nüüd tagasi. Ei tea, palju ma kirjutada viitsin, aga vähemalt ma üritan. Elina, ma tean, et sa ütlesid mulle kuskil 29. juulil, et ma pole ammu kirjutanud, aga jah... No ma tahtsin, aga... Tahtsin kohe järgmisel päeval kirjutama hakata või isegi öösel. Ei tea, miks seda ei teinud. Horvaatia reisiks pakkisin asju. Nagu seal oleks nii palju pakkida... Ah vahet pole, igatahes, nüüd ma kirjutan.
Mul on täpselt selline tunne, et homme hommikul ärkan a la seitsme paiku ja tahan hommikusööki sööma minna. Saia ja moosi pakikestest. Võid. Rootsi lauda. Teed või kanget kohvi. Ja peale seda hakkan ma oma kotti bussi poole tassima, et järgmisesse kohta edasi sõita. Ja siis harjutan bussis sajas erinevas asendis magamist. Padjata ja ilma. See elustiil hakkab külge. Raske on end ümber harjutada. 12 päeva ikkagi. Miks Horvaatias sadas vihma? Me läksime ju toredale soojale maale, aga seal sadas vihma. Näh. Nii pole aus. Aga muidu oli lahe. Kuigi need linnad viskasid vahepeal üle. Ühesugused. Ja neis kõigis olid need ühesugused putkad, kus olid ühesugused ninn-nännid müügil. Heili ostis igasugu saasta. Kõrvarõngaid ja mingeid helmeid ja ei tea mida veel. Ma ei viitsi eriti Horvaatiast kirjutada. Alustan hoopis järgmist postitust, mille teemaks on küll palju vanem sündmus.